Αναισθησία, Αναισθησιολογία, Βασικές έννοιες, Ιατρική

Τα είδη της αναισθησίας – τι πρέπει να ξέρουμε

Είδαμε τι είναι αναισθησία και τι επιδιώκεται με αυτή. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις επιλογές στη χορήγηση αναισθησίας.

Τα αναισθητικά φάρμακα επιδρούν στο νευρικό σύστημα. Για να κατανοήσουμε εύκολα τα είδη της αναισθησίας, αρκεί να σκεφτούμε σε ποιο σημείο του νευρικού συστήματος στοχεύουν.

Στον εγκέφαλο στοχεύουν η γενική αναισθησία και η καταστολή (sedation). Η πραγματοποίησή τους απαιτεί ενδοφλέβια ή δια της εισπνοής χορήγηση φαρμάκων.

Στον νωτιαίο μυελό στοχεύει η ραχιαία (υπαραχνοειδής ή ενδορραχιαία) αναισθησία, καθώς και η επισκληρίδιος αναισθησία (κεντρικοί νευρικοί αποκλεισμοί). Χορηγούνται με ένεση στην σπονδυλική στήλη και συχνά αναφέρονται ως αναισθησία από τη μέση και κάτω.

Αναισθητικά που χορηγούνται με βελόνα σε κάποιο σημείο της πορείας των περιφερικών νεύρων και προκαλούν παροδική αδρανοποίηση τους, επιφέρουν την περιοχική αναισθησία (περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί).

Όταν ενίουμε τοπικό αναισθητικό σε μικρό σημείο που πρόκειται να χειρουργήσουμε, τότε μιλάμε για τοπική αναισθησία. Επιφανειακή τοπική αναισθησία μπορούμε να πετύχουμε με σταγόνες, γέλη, κρέμα ή ψεκασμό ειδικού αναισθητικού στο μάτι, την επιδερμίδα ή στους βλεννογόνους.

Στην πράξη μπορεί να γίνεται συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών, για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο επεξηγηματικά σε άλλη δημοσίευση.

1 thought on “Τα είδη της αναισθησίας – τι πρέπει να ξέρουμε”

Οι σκέψεις σας