Αναισθησία, Δεοντολογία, Ενημέρωση κοινού, Ιατρική, Κορωνοϊός, Οργάνωση αναισθησιολογικών υπηρεσιών

Κορωνοϊός, Αναισθησία και Χειρουργείο – Απλές συμβουλές

Ο κορονοϊός (COVID-19) που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και δυνητικά θανατηφόρος. Ήδη από τις 12 του Μάρτη, η νόσηση από τον κορωνοϊό έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανδημία.

coronavirus
Κορωνοϊός. (Stocktrek Images/Getty Images)

Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν δεν θα χρειαστούν νοσοκομείο. Όμως αυτοί που θα πρέπει να νοσηλευτούν, περιλαμβανομένων και αυτών που θα χρειαστούν εντατική θεραπεία είναι πάρα πολλοί και θα δοκιμάσουν τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Ήδη έχει ξεκινήσει κούρσα για την παρασκευή εμβολίου και ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών σχημάτων, όμως αυτά θα πάρουν από μήνες μέχρι χρόνια. Για αυτό, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λαμβάνουν πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα και κάνουν αυστηρές συστάσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση, να προετοιμαστούν και υποστηριχθούν οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και να περιοριστούν οι άμεσες συνέπειες σε απώλειες ζωής αλλά και οι έμμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Δεν μπορεί να μη τονιστεί εμφατικά, ότι η ανεπτυγμένη ατομική υπευθυνότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιτυχία των μέτρων. Ο κάθε πολίτης σε ατομικό επίπεδο πρέπει να φροντίζει να ενημερώνεται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και να ακολουθεί τις επίσημες οδηγίες, αποφεύγοντας φήμες και ανεύθυνη συμπεριφορά, που μπορεί να έχει δυσμενές αντίκτυπο σε αυτόν ή τους συμπολίτες του. Η ατομική ευθύνη είναι τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για να μη νοσήσουμε, αλλά ακόμα περισσότερο για να μη κινδυνεύσουν αγαπημένοι μας και άλλοι που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από μας.

-σπιτι

Όσον αφορά την αναισθησία, είναι εύλογο να αποφεύγονται τα χειρουργεία που δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντος. Για παράδειγμα επεμβάσεις αισθητικής φύσεως, επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας ή επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομές, βουβωνοπλαστικές, αρθροσκοπήσεις, αρθροπλαστικές, ενδοσκοπήσεις, διαγνωστικές επεμβάσεις κλπ, όταν, σε συνεννόηση με το θεράποντα, κρίνεται ότι μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση που οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία.

Η απαγόρευση των τακτικών χειρουργείων είναι ήδη επίσημο κυβερνητικό μέτρο. Θα μειώσει τις απαιτήσεις σε νοσοκομειακό προσωπικό, υγειονομικά υλικά και μεταγγίσεις. Κυρίως όμως θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα αχρείαστης μετάδοσης του ιού μεταξύ ασθενούς και νοσοκομειακού προσωπικού. Ο γιατρός ή νοσηλευτής που θα μολυνθεί, όχι μόνο δεν μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα αποτελεί δυνητική πηγή μετάδοσης σε ευαίσθητο πληθυσμό.

PPE covid19
Μέσα προστασίας από μετάδοση στο χειρουργείο. Πηγή: FDA Flickr

Αν παρόλα αυτά ένας ασθενής χρειαστεί να οδηγηθεί στο χειρουργείο, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι:

 • Αυτός ή το περιβάλλον του θα πρέπει να ενημερώσει τους γιατρούς του, χειρουργό και αναισθησιολόγο, ιδανικά πριν την επαφή του με το νοσοκομείο:
  1. Αν έχει ύποπτο σύμπτωμα, κυρίως ξηρό βήχα πρόσφατης έναρξης, δύσπνοια, πυρετό ή άλλα συμπτώματα ίωσης (πχ κακουχία, μυαλγία, κεφαλαλγία).
  2. Αν κάποιος στο περιβάλλον του έχει νοσήσει από κορωνοϊό ή έχει παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω.
  3. Αν έχει επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό ή άλλο πρόσφατο ταξίδι.
 • Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε επιπλέον εξετάσεις σχετικές με την επιδημία.
 • Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το πλάνο της θεραπείας του, εξαιτίας των αναγκών σε χώρους, προσωπικό και υλικά, που δημιουργεί η επιδημία.
 • Μπορεί το προσωπικό του νοσοκομείου να χρησιμοποιήσει κατά τη νοσηλεία του επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό ή διαδικασίες κατά της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.
 • Μπορεί να απαιτηθεί να φέρει στο πρόσωπο χειρουργική ή άλλη μάσκα
 • Η αλληλεπίδραση με το νοσοκομειακό προσωπικό μπορεί να είναι περιορισμένη στα απολύτως απαραίτητα.
 • Θα πρέπει να δείχνει υπομονή και κατανόηση προς το προσωπικό, που μπορεί να αντιμετωπίζει τεράστιο φόρτο λόγω της επιδημίας.
 • θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες για όλους, που αφορούν περιορισμό μετακίνησης στους χώρους του νοσοκομείου, το πλύσιμο χεριών, την κάλυψη κατά το βήχα, τις επαφές του χεριού με το πρόσωπο, πόμολα ή κουπαστές, την υγιεινή της τουαλέτας, κλπ.
 • Κατά τη νοσηλεία του θα υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στο επισκεπτήριο.
 • Τέλος, κατά τη νοσηλεία του, παρά τα οποιαδήποτε μέτρα αποφυγής, δεν θα μπορεί να αποκλειστεί έστω και μικρή πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό, στα πλαίσια των απαραίτητων επαφών κατά τη διάρκειά της.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια σπάνια καθολική δοκιμασία για την ανθρωπότητα. Μας αφορά όλους εξίσου. Με αυτοπειθαρχία, ατομική ευθύνη, υπομονή και καλό σχεδιασμό από τους ειδικούς που εμπιστεύεται η πολιτεία, θα προσπεραστεί και σύντομα η ζωές μας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

#covid19gr

#κορονοϊός

Οι σκέψεις σας