Γενική αναισθησία, Ενημέρωση κοινού, Παιδιατρική αναισθησία

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Tα τελευταία χρόνια έχουν πάρει δημοσιότητα αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα και στατιστικές αναφορές σε ανθρώπους, με ευρήματα που υπονοούν ότι αναισθητικοί παράγοντες μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην νευροδιανοητική ανάπτυξη, όταν χορηγούνται στα μωρά για γενική αναισθησία. Παρότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί ως προς την γενίκευση και δεν υποστηρίζουν ανοικτά κάτι τέτοιο, συστήνουν καλά οργανωμένες μελέτες, οι οποίες θα μπορέσουν να καταδείξουν πειστικά αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι.

Image may contain: one or more people, people sitting and people sleeping

Πρόσφατα λοιπόν, η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δημοσίευσε μια τέτοια μελέτη (Vol. 393, Issue 10172, P664-677, Feb 16, 2019). Αυτή είναι η πρώτη σημαντική προδρομική, ελεγχόμενη, τυφλή, τυχαιοποιημένη πολυκεντρική μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών, και τα ευρήματά της καθησυχάζουν τους φόβους σχετικά με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στα βρέφη. Η εν λόγω κλινική μελέτη δεν διαπιστώνει νευροαναπτυξιακή υστέρηση μετά από χορήγηση γενικής αναισθησίας σχετικά μικρής διάρκειας, σε μωρά έως 60 εβδομάδων. Τα μωρά αυτά συγκρίθηκαν με αντίστοιχα που δεν πήραν γενική αναισθησία αλλά περιοχική (δηλαδή ήταν ξύπνια κατά την επέμβαση). Όλα τα παιδιά παρακολουθήθηκαν και αξιολογήθηκαν έως την ηλικία των 5 χρόνων. Σημειωτέον, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων σε τόσο μικρές ηλικίες είναι αυτής της σύντομης διάρκειας. Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά να απαντηθούν, από περισσότερες αντίστοιχης ποιότητας προδρομικές μελέτες.

Σήμερα η αναισθησιολογία έχει πετύχει σημαντικά επίπεδα ασφάλειας. Η γενική αναισθησία, όταν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση σε μωρά, δεν είναι προαιρετική, αλλά σχεδόν πάντα αναγκαίο μέσο για τη θεραπεία απειλητικών για την υγεία και τη ζωή καταστάσεων.  Η παραπάνω μελέτη είναι σημαντική γιατί παρέχει ισχυρά δεδομένα και βοηθά τον αναισθησιολόγο να καθησυχάσει πειστικά, αγχωμένους γονείς. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμα μαζική υστερία σαν αυτή που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που ακόμα κρατά και έχει προκαλέσει πολλούς αχρείαστους θανάτους.

Οι σκέψεις σας