Αναισθησία, Αναισθησιολογία, Ιατρική

Αναισθησιολογικές τεχνικές και η τέχνη της αναισθησίας

Είδαμε ότι οι αναισθησιολόγοι μπορούμε να επιλέξουμε γενική αναισθησία, επισκληρίδιο, υπαρραχνοειδή (ραχιαία), περιφερικούς αποκλεισμούς νεύρων, καταστολή άλλοτε άλλου βάθους και συνδυασμούς αυτών, ανάλογα με την επέμβαση, τον ασθενή και τις δυνατότητες του χώρου.

Η σύγχρονη φαρμακολογία μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πιο ασφαλή φάρμακα σε σχέση με το παρελθόν, με γρήγορη έναρξη, άμεση αποδρομή δράσης και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η τεχνολογική πρόοδος μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε προχωρημένες μεθόδους παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών και κάθε λογής παραμέτρων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε εγκαίρως κάθε παρέκκλισή τους, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την ποιότητα κατά την αναισθησία. Από μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κάθε χτύπο της καρδιάς, μέχρι διεγχειρητική υπερηχογραφία, προκλητά δυναμικά και τόσα άλλα.

Η πρόοδος της αναισθησιολογίας συμπαρασύρει την πρόοδο της χειρουργικής. Επεμβάσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν πρακτικά ανέφικτες, γίνονται ρουτίνα, όπως για παράδειγμα κρανιοτομίες με διεγχειρητική ανάνηψη (αφύπνιση) του ασθενούς. Ασθενείς που παλιότερα θεωρούνταν πολύ καταβεβλημένοι για να αντέξουν ένα χειρουργείο, σήμερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

sculpture

Φαινομενικά όλα αυτά κάνουν την καθημερινότητα του αναισθησιολόγου πιο εύκολη. Στην πραγματικότητα όμως, η αποτελεσματική εφαρμογή όλων αυτών των δυνατοτήτων και τεχνικών ξεπερνά την απλή επιμέρους γνώση τους. Η αναισθησία είναι μια συνταγή που με μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές χρειάζεται να σχεδιάζεται κατάλληλα για κάθε ασθενή, κατά περίπτωση. Η εκτέλεσή της γίνεται σε ένα πολυπαραμετρικό και εξαιρετικά δυναμικό περιβάλλον.

Από την πιο απλή, μέχρι την πιο περίπλοκη περίπτωση, χρειάζεται τέχνη και ταλέντο για να απολαμβάνουμε στο τέλος το χαμόγελο των ασθενών μας.

1 thought on “Αναισθησιολογικές τεχνικές και η τέχνη της αναισθησίας”

Οι σκέψεις σας