Αναισθησία, Ιατρική, Φάρμακα αναισθησίας

Χρήση κάνναβης και αναισθησία

Ρωτηθήκαμε πρόσφατα ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη χρήση κάνναβης στη γενική αναισθησία.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να απαντούν έγκυρα στο ερώτημα. Πιθανολογείται ότι τα κανναβινοειδή στην αναισθησία έχουν αντιεμετική δράση, ίσως αναλγητική δράση και πιθανώς ενισχύουν τη δράση των υπναγωγών (υπνωτικών) αναισθητικών. Από την άλλη, χρόνιοι χρήστες μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στη δράση αναισθητικών, όπως η προποφόλη, μεγαλύτερες ανάγκες σε παυσίπονα μετεγχειρητικά και διαταραχές ύπνου τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Όμως, τίποτα από αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς και προς το παρόν δεν έχει πιστοποιηθεί καμία κλινική χρήση τους στην αναισθησία.

Η εμπειρική μας γνώση λέει ότι το κάπνισμα κάνναβης επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα όπως και ο καπνός. Άρα, όπως ισχύει για όλους τους καπνιστές, υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα για βήχα, λαρυγγόσπασμο, βρογχόσπασμο κλπ μετά από γενική αναισθησία.

Γενικά, η κάνναβις έχει ψυχοτρόπο δράση και επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ξηροστομία, ταχυκαρδία, κόκκινα μάτια, ναυτία, ζάλη κλπ) για πολλές ώρες μετά τη λήψη της. Καλό είναι λοιπόν να μετριάζεται η χρήση της προεγχειρητικά και να αποφεύγεται η χρήση της τελείως για τουλάχιστον 24 ώρες πριν και ακόμα περισσότερες μετά την επέμβαση, ώστε να μην υπάρχει αλληλεπίδραση των δράσεων με άλλα φάρμακα της περιεγχειρητικής περιόδου και τυχόν παρερμηνίες στα συμπτώματα.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνέπειες από το κάπνισμα, έχει αξία η διακοπή του για τουλάχιστον ένα μήνα πριν την επέμβαση και οπωσδήποτε αποχή για 12 ώρες πριν.

Γενικά, η προεγχειρητική συζήτηση με τον αναισθησιολόγο σας για όλα όσα σας απασχολούν είναι αναντικατάστατη, προκειμένου να αποφασίσετε ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη κατά περίπτωση αναισθησιολογική αντιμετώπιση.

4 thoughts on “Χρήση κάνναβης και αναισθησία”

  1. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουέιν Χολ, ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα εθιστικών ουσιών, παρουσίασαν στο εξειδικευμένο περιοδικό “Addiction” (Εθισμός) τα πορίσματα των σχετικών επιστημονικών μελετών από το 1993 έως το 2013.
    Σύμφωνα με αυτά:
    -Ένας στους δέκα τακτικούς χρήστες (ποσοστό 10%) μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο εξάρτησης
    -Η τακτική χρήση κάνναβης στην εφηβεία περίπου διπλασιάζει την πιθανότητα εγκατάλειψης σχολείου και νοητικών διαταραχών και εμφάνισης ψυχωσικών εκδηλώσεων μετά την ενηλικίωση.
    -Οι τακτικοί έφηβοι χρήστες είναι πιθανότερο, μετά την μαριχουάνα ή το χασίς, να δοκιμάσουν άλλα πιο «σκληρά» ναρκωτικά.
    -Η χρήση κάνναβης από άτομα μέσης ηλικίας πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και παρατηρείται μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας.
    -Η οδήγηση υπό επήρεια κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

    (Conclusion: The epidemiological literature in the past 20 years shows that cannabis use increases the risk of accidents and can produce dependence, and that there are consistent associations between regular cannabis use and poor psychosocial outcomes and mental health in adulthood.” http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12703/abstract)

  2. Μεγάλες εμφυσηματικές κύστεις στην κορυφή των πνευμόνων έχουν παρατηρηθεί σε χρόνιους καπνιστές κάνναβης (πνεύμονας κάνναβης). Η αιτιολογική συσχέτιση πιθανολογείται αλλά δεν έχει δειχθεί αδιαμφισβήτητα.
    https://radiopaedia.org/articles/marijuana-lung

  3. Η κανναβιδιόλη (cannabidiol, CBD), είναι ουσία η οποία παράγεται από το φυτό της κάνναβης. Φαίνεται πως δεν έχει ψυχοτρόπο δράση.
    Στη φαρμακευτική της μορφή μελετάται για το αν μπορεί να φανεί κλινικά χρήσιμη σε Επιληψία (ιδίως σε παιδιά και νεαρότερα άτομα), Πολλαπλή Σκλήρυνση, νόσο Parkinson, νόσο Alzheimer, Σχχιζοφρένεια και πολλές άλλες νευρολογικές παθήσεις. Επίσης, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η αντιφλεγμονώδης, αγχολυτική, αντιεμετική, αντικαρκινική και υπναγωγή δράση της.
    Οπωσδήποτε, χρειάζονται πολλές ακόμα αξιόπιστες κλινικές μελέτες, προκειμένου να μετριαστεί ο αρχικός ενθουσιασμός και να φανεί η πραγματική κλινική της αξία.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725817300657?via%3Dihub

  4. Η παρακάτω στατιστική αξιολόγηση θέτει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις αναισθητικών σε χρήστες κάνναβης, προκειμένου να αναισθητοποιηθούν για ενδοσκοπήσεις.
    https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2731067

Οι σκέψεις σας