Η συνάντηση του ασθενούς με τον αναισθησιολόγο έγκαιρα, πριν από τη χορήγηση αναισθησίας είναι καθοριστικής σημασίας επειδή:
- Ο αναισθησιολόγος θα μάθει για προβλήματα υγείας και ιδιαιτερότητες, ακόμα και φαινομενικά άσχετες με την επέμβαση που θα ακολουθήσει.
- Θα ενημερωθεί για τυχόν φαρμακευτική αγωγή και θα συνεκτιμήσει κλινικά τον ασθενή.
- Θα κρίνει αν ο ασθενής είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ή αν χρειάζεται επιπλέον χρόνος για παραπομπή για ειδικές εξετάσεις ή εκτίμηση από γιατρό άλλης ειδικότητας.
- Θα σχεδιάσει το αναισθησιολογικό πλάνο για την συγκεκριμένη περίσταση και θα προετοιμάσει κάτι πιο ειδικό για τη μέρα της επέμβασης, αν απαιτείται.
- Θα συζητήσει με τον ασθενή την αναισθησία που σκοπεύει να κάνει, καθώς και την μέθοδο της αναλγησίας μετά την επέμβαση.
- Θα βεβαιωθεί ότι ο ασθενής αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, δεν έχει απορίες, συμφωνεί για την επέμβαση και εμπιστεύεται τον αναισθησιολόγο.
- Θα δώσει οδηγίες ή και αγωγή στον ασθενή για την προετοιμασία του για τη μέρα της επέμβασης.
- Θα συναντήσει και συζητήσει τις ανησυχίες των συγγενών.
Για όλα αυτά είναι σημαντικό κατά τη λήψη του ιστορικού ο ασθενής να είναι συνεργάσιμος με τον αναισθησιολόγο και να απαντά σύντομα σε ότι του ζητείται, χωρίς να επεκτείνεται άσκοπα, εξηγώντας όπου δεν του ζητείται. Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραπλανεί, να κρύβει παθήσεις, προηγούμενα χειρουργεία ή φάρμακα που παίρνει, όσο άσχετα κι αν τα θεωρεί.